Neva İnsan Kaynakları’nın sunduğu hizmetler arasından yoğunlaştığı alanlardan birisi olan yatalak hastalık durumu, hareket etme, yeme ve içme, banyo ve tuvalet yapma, giyinme ve bireyler ile gündelik ilişkiler kurma ve gündelik pratikleri sürdürmek gibi gibi günlük yaşam aktivitelerinde başka bir bireyin desteğine ihtiyaç duyulan bir konumdur. Yatalak hastalık durumu yaşayan bir bireyin düzenli beslenmesinin gerçekleştirilmesi, düzenli bir fiziksel egzersiz programına tabi tutulması, temizlik ihtiyaçlarının karşılanması, yatakta uzun süre yatmaktan oluşabilen bası yaralarının oluşmasının engellenmesi, cilt ve perine bakımının yapılması ve psikolojik destek sunulması gibi birçok desteğin sunulması büyük bir önem teşkil etmektedir, dolayısıyla evde yatalak hasta bakım sürecinin yürütülmesi, bakımı gerçekleştiren kişinin tıbbi bilgi ve deneyim sahibi olmasının yanı sıra bu süreci büyük bir dikkat ve süreklilik içerisinde gerçekleştirmesi gerektirmektedir. Bakım sürecini yürüten kişi, yatalak hastalık durumu yaşayan bireyin düzenli beslenme sürecini yürütmeli, yatalak hastalık durumu sebebiyle oluşabilecek bası yaralarının oluşmasını önlemeli, hastanın temizliğine özen göstermeli ve kapasitesi dahilinde fiziksel aktivitelerde bulunduğundan emin olmalıdır.

 

  • Düzenli bir beslenme programının izlenmesi

Yatalak hastalık yaşayan bir birey beslenme gibi günlük pratikleri uygulamada zorluk yaşayabileceği için bakımından sorumlu kişinin hastanın düzenli bir şekilde beslendiğinden emin olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu hedef doğrultusunda bakımdan sorumlu kişi yağ, tuz ve şeker alımının minimal düzeyde tutulduğundan, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme planı oluşturulduğundan, doymuş yağ tüketiminin minimal düzeyde tutulduğundan, su ihtiyacının ihmal edilmediğinden  ve günde 2 litreye yakın bir miktarda su tüketildiğinden ve en önemlisi bu beslenme programının kişinin hastalık sebebine/kondisyonuna göre oluşturulduğundan emin olmalı, bu sağlık durumu sebebiyle kaçınılması gereken gıdaları bu programın dışında tutmalıdır. Bakımdan sorumlu kişi bu süreçte kan değerlerine göre mevcut vitamin eksiklikleri belirlendiği takdire beslenme planında gerekli vitamin takviyelerine yer vermelidir.

 

  • Bası yarası oluşmasının önlenmesi

Sürekli aynı pozisyonda yatmak durumunda kalan hastalarda vücudun yatak ile temas eden baş, sırt, dirsekler, kalça, topuk gibi bölgelerinde yaralar oluşması mümkündür. Bu yaralara bası yaraları denmektedir. Bası yaralarının görülmesi hastalardaki hareket eksikliğinden dolayı kan dolaşımının yavaşlaması sebebiyle gerçekleşmektedir. Bundan dolayı, evde yatalak hastanın bakımından sorumlu olan kişiler, hastanın pozisyonunu düzenli aralıklarla değiştirmeli ve cilt sağlığını korumak için uygun kremler ile düzenli bakım yapmalıdırlar. Hastanın yattığı zeminin üzerine yerleştirilmek üzere havalı yatak ve jel yatak tarzı araçların kullanılması bası yaralarının oluşma ihtimalini büyük ölçüde azaltmaktadır. Birçok farklı çeşidi bulunabilen havalı yataklar, içerideki havanın düzenli olarak yayılım göstermesinden dolayı, vücudun sadece belirli yerlerinin üzerine yük binmesini ve bası yaralarının oluşmasını önler.

  • Hastanın temizlik ihtiyacının karşılanması

Yatalak bir hastanın kişisel temizliğinin ihmal edilmediğinden emin olmak çok önemlidir. Yatalak hasta bakımı sürecindeki hasta eğer hareket edebilecek bir durumdaysa bakım sürecini yürüten kişinin yardım ile banyo yapabilir. Eğer hasta hareket edemiyorsa, tekerlekli sandalye ile banyoya götürülerek, bu sandalyenin üzerindeyken temizlik gerçekleştirilebilir. Hastanın yataktan kaldırılamayacak bir kondisyonu olması durumunda ise sabunlu temizlik süngerleri ile hastaya yatak banyosu yaptırılabilir.  Bunun yanı sıra diş ve ağız bakımı da büyük bir önem teşkil etmektedir. Yatalak hastanın gün içerisinde en az 3 kez ağız bakımının gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır. Hastanın protez diş kullanması durumunda protez dişin temizliğinin gerçekleştirildiğinden de emin olunmalıdır. Protez dişin gece boyunca içerisinde bekletilerek temizlenmesini sağlayan ilaçlı sıvılar mevcuttur.

 

  • Fiziksel aktiviteler yapılması

Uzun süreli hareketsizlik durumu yatağa bağımlı hastalarda büyük sorunlara yol açabileceği için bu durum bakımından sorumlu kişi tarafından özenle takip edilmelidir. Kas erimesi, eklemlerde katılaşma ve kireçlenme gibi durumların oluşmaması için bakımdan sorumlu kişi hastayı düzenli olarak hareket ettirmeli ve egzersizler yaptırmalı, bu süreçte mümkünse bir fizyoteraspistten destek alınmalıdır.

Neden zaman evde bakım konusunda Neva İnsan Kaynakları’ndan profesyonel destek alınmalı?

Neva İnsan Kaynakları bünyesinde çalışan deneyimli, profesyonel ve büyük ölçüde hemşirelik geçmişi olan bakım elemanları tarafından hastanın ihtiyaçlarına göre bakım planları oluşturulmakta, bu sayede evde yatalak hasta için bakım süreci daha konforlu ve etkin geçmektedir. Hastanıza işinin ehli ve deneyimli çalışanlar tarafından sunulacak, bakım görecek kişiye evladıymışçasına yaklaşan personelimiz tarafından sunulan profesyonel evde bakım hizmetleri için Neva İnsan Kaynakları ile iletişime geçebilirsiniz.

Paylaşım Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HomeServicesContact