Yaşlı Bakımında Beslenme Konusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?


En değerli varlığımız olan büyüklerimizin sağlıklı bir şekilde yaş almalarının en püf noktalarından birisi dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına sahip olmalarıdır. Yaş alma sürecinin ilerlemesiyle birlikte bireyler gıda tüketimini azaltma eğilimi gösterebilmektedir; yaş alma süreci geçiren bireylerde gerçekleşen yetersiz beslenme durumuna sebep olabilecek bazı nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş alma sürecinin ilerlemesiyle beraber birey yutma eylemini gerçekleştirmekte güçlük çekebilir ve buna bağlı olarak yeme sıklığı azalabilir.
  • Yaşlılık ile birlikte fiziksel faaliyetler azalma gösterdiği için bireyin vücudunun alması gereken kalori miktarı da aynı ölçüde azalma göstermektedir.
  • 65 yaş ve üzeri bireylerde oluşabilecek kısmi tat ve koku duyusu kaybı, bireyin tükettiği besinlere dair isteğinin azalmasına ve iştah kaybı yaşamasına neden olabilmektedir.
  • Bireyin midesinin boşalma süresinin uzaması ile birlikte yaş alma sürecinde ilerleyen kişiler daha uzun süreli tok hissedebilir ve bu durum onları yemek yemekten uzaklaştırabilir.
  • Tükürük salgısının oluşmasında azalma görülmesi ağız kuruluğu yaratır ve bazı gıdaların yutulması zorluk gösterir.
  • Protez diş kullanımı, diş sayısında azalmalar meydana gelmesi veya damak sorunları yaşanması bireyin çiğnemesini zorlaştırarak yeme isteğini azaltabilir.
  • Bağırsak problemlerinin meydana gelmesi durumunda yeme düzeninde değişiklikler, hatta aksaklıklar çıkabilmektedir.

Neva İnsan Kaynakları bünyesinde çalışan personelimiz, ağırlıklı olarak hemşirelik geçmişine sahip olması ve en önemlisi bakım hizmeti sundukları yaşlılarımıza onların evladı gibi olmaya özen göstermesi sebebiyle yaşlı bakım hizmetleri sunarken beslenme konusuna büyük bir dikkat göstermektedir. Beslenme konusunda da yetkinliğe sahip olan personelimizin bilincinde olduğu üzere yaşlılık sürecinde A, B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminleri ile demir, krom, çinko ve folik asit eksiklikleri meydana gelebilmektedir. Bu eksikliklerin görülmesi durumunda bireyler daha kolay hastalanabilmekte ve hastalıklarla mücadele etmek daha zor bir süreç haline gelebilmektedir.  Yaşlılık dönemindeki bireylerin beslenmesi, yaşlanma sürecinde kişide meydana gelen kronik hastalıklardan ve fiziksel/ekonomik/psikolojik durumlardan da etkilenme gösterebileceği için, personelimiz bir bakım planı oluştururken beslenme konusunda bakım gören kişinin talep ve ihtiyaçlarını ilk sıraya koymaktadır. Personelimiz tarafından bakım gören her yaşlının kendi durumuna göre ihtiyaçları tespit edilmekte, kronik hastalıklara ve ağırlık vermeleri gereken besin grubuna göre bakım gören yaşlılara bir beslenme planı hazırlanmaktadır. Dengeli bir beslenme programının yanı sıra yaşlılarımızın düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapması gerektiği için personelimiz oluşturulan beslenme programını bakım gören yaşlının kondisyonuna göre egzersizler yapmasına yardım ederek de desteklemektedir. Personelimiz yaşlıların kaliteli bir yaşlılık süreci geçirmeleri için beslenmelerine aşağıdaki şekillerde dikkat etmektedir:

  • Yağ, tuz ve şeker alımı minimal düzeyde tutulmaktadır.
  • Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme planı oluşturulmaktadır.
  • Doymuş yağ tüketimi minimal düzeyde tutulmaktadır.
  • Su ihtiyacının ihmal edilmemesine özen gösterilmekte, günde 2 litreye yakın bir miktarda su içildiğinden emin olunmaktadır.
  • Kan değerlerine göre mevcut vitamin eksiklikleri belirlendiği takdire beslenme planında gerekli vitamin takviyelerine yer verilmektedir.
  • Alkol, sigara ve kafein tüketiminin gerçekleşmemesine dikkat edilmektedir.
  • Hazırlanan beslenme programı ve gıdalarda protein alımının sağlanacak olmasına özen gösterilmektedir.
  • Bağırsak hareketini arttıran ve kan şekerini düzenleyen posalı besinlerin programa dahil olduğundan emin olunmaktadır.

 

Paylaşım Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HomeServicesContact